Ondersteunende therapieën

Chinese geneeskunde omvat zoveel meer dan alleen acupunctuur. Daarom worden de acupunctuurbehandelingen waar nodig aangevuld met ondersteunende therapieën zoals moxa, cupping, auriculotherapie, schedelacupunctuur, acupressuur / massagetherapie, begeleiding bij persoonlijke ontwikkeling, natuurgeneeskunde, voedings- en/of lifestyleadviezen. Deze therapieën ondersteunen de werking van acupunctuur en worden ingezet om een zo optimaal mogelijk resultaat te bereiken.

Moxa

Moxibustie is een warmtetechniek die vaak samen met acupunctuur wordt gebruikt. Het wordt gemaakt van het gedroogde kruid Artemisia Vulgaris, in het Nederlands Bijvoet genaamd. Moxa kan geperst in de vorm van een sigaar of als bolletje op een naald een acupunctuurpunt verwarmen, waardoor de warmte diep in het lichaam kan dringen. Het verwarmt het lichaam, activeert de energie in de meridianen en verlicht pijn.

Cupping

Cupping of koppen zetten is een methode waarbij een glazen kop wordt aangebracht op het huidoppervlak. Door de kop kort te verwarmen ontstaat binnenin een vacuüm, waardoor de huid als het ware wordt opgetild. Hierdoor ontstaat een verbeterde doorbloeding in de huid en de onderliggende spieren. Cupping wordt veel gebruikt bij klachten van het bewegingsapparaat zoals bijvoorbeeld rug-, nek- en schouderklachten.

Auriculotherapie

Auriculotherapie of ooracupunctuur is een vorm van acupunctuur die alleen op het oor wordt toegepast. Op het oor vindt men reflexgebieden van het hele lichaam terug. Door het oor te prikkelen op de plaats die in verbinding staat met een bepaald orgaan kan op den duur een beter functioneren van dat orgaan bereikt worden.

Comments are closed.